Riffmaker

”You’re a Natural Riffmaker Lotta!” Citatet är nog ett av de finare omdömen jag fått som sångerska och jag vårdar det ömt!
Det var för ett par år sedan då jag hade äran att få delta i en Masterclass med den eminenta sångcoachen Ms Vivian Reed. Ms Reed är röstcoach vid Marymount College, New York City, och har undervisat vid Berklee College of Music i Boston och Juillard School of Music i New York.

I ärlighetens namn käGod blnde jag inte till henne innan Masterclassen, utan googlade febrilt. Det visade sig att hon hade gjort både disco, gospel och musikal precis under ”världskändisradarn”, hade fått priser och utnämningar.…

”Gulp!”, tänkte jag, efter att en längre period haft en lägre tilltro till min förmåga än nödvändigt så att säga.

Jag är ett barn av tv-serien ”Fame” på åttiotalet och det här var som att kliva rakt in i dess universum. En gammal teaterlokal, mestadels i svart, halvtomt golv med cirka tio deltagare i två tunna rader spänt lyssnande. Ms Reed en inkarnation av uppfordrande amerikansk showbusiness-effektivitet. Vid flygeln satt dessutom en av min studenttids husgudar: Elise Einarsdotter – som en blandning av en uppmuntrande god fé och Yoda!

Det var bara att kliva i! I somliga situationer finns det ingen bakdörr och för mig var det här en sådan situation. Till råga på allt hade jag råkat välja Ms Reeds egen ”Signature Piece”, ”God Bless The Child”, som ena arbetssång vilket hon lät mig veta i någon bitsk och väl vald bisats….

Mycket av arbetet i Masterclassen fokuserade på att kroppen är en hundraprocentig del av utförandet, vilket vi stela nordbor verkligen kan behöva få in i, just det kroppen….

– ”No hunching!”, -”God gave you you’re height Lotta, Embrace it!!, fick jag bland annat höra.

Min egen filosofi är att texten och känslan alltid är huvudnumret om man ska få till en sång,….Vivian fick mig att även uppleva hur mycket av sången som sitter i hela kroppen, att ens rörelser är en förlängning av texten och dess innebörd. Då jag kunde leverera en tillräckligt egen tolkning av den kända standarden – med i stunden nypåkomna fraseringar, blev jag låtvalet till trots tagen till nåder och hade en suverän dag. Jag gick sedan därifrån på små moln som ekade ”riffmaker” hela vägen till tunnelbanan.

Published by alottablog

Lotta Östnäs Kommer från Umeå och studerade klassiskt piano och jazzsång på Mellansels folkhögskola. Jag har en musiklärarexamen med afrosångmetodik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har studerat jazz-och popsång vid Kulturama. Jag har jobbat som sångpedagog och musiklärare i grundskola, vid gymnasier och i kulturskola i Stockholmsområdet. Jag tycker att det är spännande att arbeta med improvisation och sång med barn och med vuxna. Jag gillar att sjunga i kör och har en bakgrund som sångerska i jazz- och rockband. Nu jobbar jag i Östermalms Enskilda Musikskola i Nacka.

2 comments on “Riffmaker

  1. Hello there I am so grateful I found your blog, I have bookmarked it.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *